Zoeklicht op het gazon

Auke Hulst

In 'Zoeklicht op het gazon' onderzoekt Auke Hulst de mysterieuze verdwijning van vicepresident Richard Nixon in 1960.

In Zoeklicht op het gazon onderzoekt Auke Hulst de mysterieuze verdwijning van vicepresident Richard Nixon in 1960.

Eerder verschenen van zijn hand En ik herinner me Titus Broederland, Slaap zacht, Johnny Idaho en Kinderen van het Ruige Land. Auke Hulst beschrijft in Zoeklicht op het gazon op intelligente wijze de invloed van karakters op de loop van de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. Het resultaat is een historisch psychologisch portret dat uiterst actueel is.

8 november 1960, Zuid-Californië. Vicepresident Richard Nixon heeft zojuist zijn stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen waarin hij het opneemt tegen de talentvolle senator John F. Kennedy. Het belooft de spannendste verkiezing ooit te worden, een strijd tussen twee werelden: de verbeten Quaker versus het gelikte rijkeluiskind. Dan verdwijnt Nixon opeens - op een roadtrip die hem naar Tijuana, Mexico zal brengen. Vanwaar dat impulsieve vluchtgedrag? En welke beschadigingenopgelopen in een leven dat in armoede begon, in een gezin waar de dood altijd boven tafel hing, zullen bepalend zijn voor de fatale fouten die jaren later het vonnis zullen voltrekken over Nixons carrière?

€ 20,99 Hardback Op voorraad
Lees hier het eerste hoofdstuk

Quotes

Hulst schrijft zijn verhalen met een jaloersmakende, stilistische brille. Zo perfectionistisch als hij is in zijn stijl, zo perfectionistisch is hij in de betekenis van wat hij schrijft.

- NRC Handelsblad

Een volleerd literair portretschilder. (…) Fascinerend vanwege de duistere, Dostojevski-achtige kantjes van [Nixons] persoonlijkheid, die Hulst treffend verbeeldt. (…) Het mooie is dat je ondanks de onaantrekkelijke, naargeestige kantjes van de man toch een soort begrip en mededogen met hem opvat, alsof hij de belichaming van het menselijk tekort is. Zo roept zijn controversiële karakter, dat vooral ook met zichzelf in gevecht was, ook in de lezer paradoxale gevoelens op, een mengsel van afkeer en empathie met een man die van zichzelf binnen moest zien te komen zonder welkom te zijn.

- Trouw

Een heel mooi boek. Heel goed gedaan.


- Nieuwsweekend, Radio 1

Een vlotgeschreven, uitermate geslaagd psychologisch portret (…) Zoeklicht op het gazon is met gemak Hulsts meest toegankelijke roman geworden, meer nog dan het autobiografisch getinte Kinderen van het ruige land, en aardser dan zijn andere fictietitels. Hier gaat hij een breed publiek blij mee maken.

- Tzum

Ongelooflijk goed neergezet. Ik heb [Nixon] niet gekend, maar ik heb hem vandaag in ieder geval een stuk beter leren kennen.

- Met het Oog op Morgen, Radio 1

Auke Hulst stoot met ieder boek ongemerkt verder door naar de literaire top. (…) Zoeklicht op het gazon is rauw, origineel en direct. Hier komen prijzen van, let maar op.

- RTL 5 uur live

Een prachtboek. Met deze roman waagde [Hulst] zich aan een wel heel moeilijke turnsprong: hij kroop in het hoofd van de ploert/racist/antisemiet Richard Nixon, om een mens van hem te maken. (…) Tijdens het lezen zette ik ook vaak uitroeptekens in de kantlijn van jaloezie (één keer schreef ik zelfs: damn, wat goed!). Z’n taal is zintuiglijk en melodieus, precies, móói, maar nooit dom barok. En misschien nog wel knapper is dat hij via Nixon ook iets over ons weet te zeggen.

- Arjen van Veelen
  • Zoeklicht op het gazon - Auke Hulst
  • afbeelding 2
ISBN
9789026333491
Pagina's
Onbekend
Afmeting
207 mm x 136 mm x 24 mm
Gepubliceerd
29-11-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Ambo/Anthos Uitgevers
Imprint
Ambo|Anthos