Zoeklicht op het gazon

In Zoeklicht op het gazon kruipt Auke Hulst in de huid van Richard Nixon, voormalig president en vicepresident van de VS. Op 8 november 1960, de dag van de presidentsverkiezingen waarin Nixon het opneemt tegen de talentvolle senator John F. Kennedy, verdwijnt de vicepresident. In deze verloren uren voor de uitslag gaat Nixon op een roadtrip die hem naar Tijuana, Mexico zal brengen. Voor hem is het een reis langs plekken uit zijn verleden die tegelijk de voorafschaduwingen zijn van een donkere toekomst.

In Zoeklicht op het gazon onderzoekt Auke Hulst de invloed van karakters op de loop van de geschiedenis. Het resultaat is een psychologisch portret van een van de meest controversiële politieke figuren van de twintigste eeuw.

===============

“Een volleerd literair portretschilder. (…) Fascinerend vanwege de duistere, Dostojevski-achtige kantjes van [Nixons] persoonlijkheid, die Hulst treffend verbeeldt. (…) Het mooie is dat je ondanks de onaantrekkelijke, naargeestige kantjes van de man toch een soort begrip en mededogen met hem opvat, alsof hij de belichaming van het menselijk tekort is. Zo roept zijn controversiële karakter, dat vooral ook met zichzelf in gevecht was, ook in de lezer paradoxale gevoelens op, een mengsel van afkeer en empathie met een man die van zichzelf binnen moest zien te komen zonder welkom te zijn.” – Rob Schouten, Trouw

“Voor een Nederlandse roman is een Amerikaanse president als hoofdpersonage zeldzaam, zo niet uniek. Toch waagt Auke Hulst zich eraan. ••••” – NRC Handelsblad

“Auke Hulst stoot met ieder boek ongemerkt verder door naar de literaire top. (…) Zoeklicht op het gazon is rauw, origineel en direct. Hier komen prijzen van, let maar op.” – Susan Smit, RTL 5 Uur Live.

“Een heel mooi boek. Heel goed gedaan.” – Jeroen Vullings, Nieuwsweekend, Radio 1.

“Een prachtboek. Met deze roman waagde [Hulst] zich aan een wel heel moeilijke turnsprong: hij kroop in het hoofd van de ploert/racist/antisemiet Richard Nixon, om een mens van hem te maken. (…) Tijdens het lezen zette ik ook vaak uitroeptekens in de kantlijn van jaloezie (één keer schreef ik zelfs: damn, wat goed!). Z’n taal is zintuigelijk en melodieus, precies, móói, maar nooit dom barok. En misschien nog wel knapper is dat hij via Nixon ook iets over ons weet te zeggen.” – Arjen van Veelen

“Sinds zijn romandebuut in 2006 heeft Auke Hulst veel dolende eenlingen in zijn boeken opgevoerd, maar niet eerder kreeg hij eenzaamheid en onmacht zo intens en overtuigend op papier. Lukte het hem zijn hoofdpersoon recht te doen als een waarachtig mens. Om Dostojewski te citeren: als ‘kwaadaardig noch goedhartig, een schurk noch een fatsoenlijk man, een held noch een insect’.****” – Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden.

“Auke Hulst is een veelzijdige auteur, die allerlei genres beoefent, de straat op gaat, het land verlaat en terugkeert – hij reist -, bij zichzelf blijft, boos wordt, nadenkt. En ondertussen mooie zinnen schrijft, en met Zoeklicht op het gazon een wonderlijk perfect portret van een boze witte man schetst.” – Daan Stoffelsen, De Revisor.

“Een vlotgeschreven, uitermate geslaagd psychologisch portret (…) Zoeklicht op het gazon is met gemak Hulsts meest toegankelijke roman geworden, meer nog dan het autobiografisch getinte Kinderen van het ruige land, en aardser dan zijn andere fictietitels. Hier gaat hij een breed publiek blij mee maken.” – Lucas Zandberg, Tzum.

“Ongelooflijk goed neergezet. Ik heb [Nixon] niet gekend, maar ik heb hem vandaag in ieder geval een stuk beter leren kennen.” – Chris Kijne, Met het Oog op Morgen, Radio 1

“Nixon als Don Quichote, Nixon on the road en Nixon diep in de laatste nacht van zijn presidentschap: met Rothiaans vertelplezier en groot inzicht in het Amerika van toen geeft Hulst zijn verguisde president melancholie, een jeugdige strijdlust en echte tranen.” – Maartje Kroonen, Boekhandel Bijleveld.

“Een van de beste Nederlandse romans van dit jaar: een portret in drie staties van de op één na bekendste klootzak die Amerikaans president werd.” – Jan Peter Prenger, Libris boekhandels.

“Auke Hulst slaagt er in, in de huid van Nixon te kruipen. (…) Bovendien is Auke Hulst ook in deze roman weer een uitstekende stilist. ****” – allesoverboekenenschrijvers.nl

Koop boek